معرفی و بررسی انواع دتکتور های سیستم اعلام حریق
به طور کلی دکتور های سیستم اعلام حریق، نوعی وسیله الکترونیکی هشدار دهنده و آشکارساز حریق می باشند. انواع مختلفی از دتکتور های سیستم اعلام حریق وجود دارند که نسبت به عوامل گوناگونی همچون دود، حرارت، مونوکسید کربن و … که نشانه های حریق هستند، حساسیت نشان می دهند. این تجهیزات گزارشات لازم را به تابلوی کنترل مرکزی سیستم اعلام حریق ارسال و اعلام هشدار می نمایند.
ما در این محتوا قصد بررسی انواع دتکتور های سیستم اعلام حریق را داریم.
جهت مطالعه و بهره برداری از مطالب ذیل با ما همراه باشید.
[lwptoc min=”2″ depth=”3″ numeration=”none” title=”فهرست مطالب محتوايي که مطالعه ميفرمائيد” toggle=”1″ labelShow=”نمايش فهرست” labelHide=”بستن فهرست” hideItems=”0″ width=”75%” float=”none” titleFontSize=”100%” colorScheme=”light” wrapNoindex=”1″ useNofollow=”1″]
دتکتور چیست؟
دتکتور های یکی از مهم ترین اجزای سیستم اعلام حریق می باشد. دتکتورها از تجهیزات ضروری ساختمان به شمار می آیند. اعلام حریق توسط تجهیزات صوتی و دیداری هشدار دهنده مانند آژیرها و یا چراغ های هشدار دهنده صورت می گیرد. با توجه به کاربرد و نحوه عمل هر یک از دتکتورها، از آن ها در مکان های مختلفی استفاده می شود. به طور کلی هدف از طراحی دتکتور تشخیص آتش قبل از گسترش و همه گیر شدن آن است. سنسور های اعلام حریق در این وسیله بسته به این که به کدام یک از المان های آتش مانند دود، حرارت، مونوکسید کربن و … حساس باشند در گروه های مختلف طبقه بندی می شوند.
بررسی انواع دتکتور های سیستم اعلام حریق
به طور کلی دتکتور های سیستم اعلام حریق دارای 4 نوع متفاوت می باشند که عبارتند از:
- دتکتور دودی (Smoke Detector)
- دتکتور حرارتی (Heat Detector)
- دتکتور شعله ای (Flame Detector)
- دتکتور گازی (Gaz Detector)
- دتکتور اعلام حریق مولتی (ترکیبی)
دتکتور حرارتی
دتکتور های حرارتی ساختار ساده ای دارند که متناسب با ساختارشان سرعت واکنش پایین تری دارند. این دتکتورها به تغییرات دما حساس هستند و با تغییر ناگهانی فعال می شوند. لازم به ذکر است که محدوده پوشش دهی دتکتور های حرارتی کم است.
این دتکتورها ارزان هستند و قابلیت اطمینان بیشتری دارند. دتکتور حرارتی در دو نوع دما ثابت و افزایشی وجود دارد. همچنین بعضی از دتکتورهای حرارتی نقطه ای هستند و برخی خطی. دتکتور های حرارتی اغلب در آتش سوزی های کاربرد بیشتری دارند.
دتکتور دودی
دتکتور های دودی یکی از پرکاربردترین دتکتورها می باشند. این دتکتورها به دود ناشی از حریق حساس هستند. سرعت واکنش، پوشش دهی و قیمت دتکتور دودی بیشتر است اما اطمینان کمتری نسبت به دتکتور حرارتی دارد. دتکتور دودی بر اساس مکانیسم عملکرد به چهار نوع دتکتور دودی نوری، یونیزاسیون، بیم دتکتور و دتکتور دودی مکشی تقسیم می شود. به طور کلی بهتر است از این دتکتور در محیطی که خود در حالت عادی دارای دود و آلودگی است، استفاده نشود.
دتکتور شعله ای
دتکتور شعله ای، امواج الکترومغناطیس نور آتش را دریافت می کند و به آن واکنش نشان می دهد. این دتکتور در چندین نوع حساس به مادون قرمز و مادون فرابنفش و همچنین ترکیبی از این دو در بازار موجود می باشد که با توجه به نوع آن به طیف خاصی از امواج حساس است. قیمت دتکتور شعله به دلیل واکنش بسیار سریعی که دارد زیاد است. زاویه دید این دتکتورها 120 درجه است. لازم به ذکر است که دتکتور شعله اغلب در محیطی که آتش سوزی شعله بدون دود است کاربرد دارد.
دتکتور گازی
دتکتورهای گازی جهت تشخیص گازهای سمی و خطرناک ناشی از احتراق و همچنین حریق پذیر استفاده می شوند. این دتکتور به دو صورت پرتابل و ثابت در بازار عرضه می شود. دتکتور گازی اگر چه مصارف خانگی نیز دارد اما معمولاً در صنعت استفاده می شود.
دتکتور مولتی (ترکیبی)
گاهی اوقات به جای یک سنسور در یک دتکتور آتش نشانی از دو سنسور استفاده می شود که موجب ایجاد دتکتور ترکیبی می شود. دتکتور های ترکیبی از قبیل دتکتور های دودی حرارتی و دتکتور گازی حرارتی هستند.
محل نصب دتکتور آتش نشانی (اعلام حریق)
دتکتورها بر اساس نوع آن (دودی، حرارتی، گازی و شعله ای) دارای شرایط نصب متفاوتی هستند. اما به طور کلی می توان شرایط زیر را برای نصب آن ها در نظر گرفت:
- دتکتور های خودکار باید به صورت مستقل و در دسترس همه نصب شوند.
- این تجهیزات باید در محلی نصب شوند که در معرض دید همه است.
- از نصب دتکتور در سقف کاذب خودداری شود.
- تعداد دتکتورها و فاصله آخرین دتکتور و پنل اعلام حریق را کارخانه تولیدی مشخص می کند.
- فاصله دتکتور از راه های هوایی نباید کمتر از 100 سانتی متر باشد.
- فاصله دتکتور از منبع روشنایی باید دو برابر ارتفاع روشنایی باشد.
- فاصله دتکتورها از درب ورودی و خروجی آسانسور، باید حداکثر 150 سانتی متر باشد.
- در مکان هایی مثل آشپزخانه که احتمال آتش سوزی در آن بیشتر است، فاصله دتکتور دایره ای به شعاع 5.3 متر است.
- اگر سقف دارای گچبری باشد و ارتفاع این گچبری بیشتر از 50 سانتی متر باشد، باید برای هر محیط به طور جداگانه دتکتور نصب شود.
قیمت انواع دتکتور های سیستم اعلام حریق
همانطور که پیش تر ذکر کردیم، دتکتورها انواع مختلفی دارند که با توجه به نیاز محیط یک یا چند نوع از آن ها را انتخاب می کنیم. به طور کلی تعداد و نوع برند انتخابی و استانداردهای آن بر قیمت انواع دتکتور های سیستم اعلام حریق تاثیر دارد.
کلام آخر
یکی از بهترین شرکت های فروش انواع دتکتور های سیستم اعلام حریق در تهران ایمن کنترلز می باشد. تمامی محصولاتی که در این فروشگاه موجود می باشد از کیفیت بالا و قیمت مناسب برخوردار است. شما سروران گرامی می توانید جهت دریافت مشاوره و طراحی سیستم های اعلان حریق و بررسی انواع دتکتور های سیستم اعلام حریق با مشاوران ما در ارتباط باشید.
از همراهی همیشگی شما سروران گرامی سپاس گزاریم
تحریریه ایمن کنترلز
راه های ارتباطی
آدرس دفتر مرکزی : تهران – سهروردی – خیابان بهار شیرازی – رو به روی اداره پست – مجتمع امین – طبقه ۷ – واحد ۲۷